Monday, 22 September 2008

anyam ketupat? seronok...

hurm.. anyam ketupat???
ketupat apa??
ketupat reben..
huhuhu...

setiap tahun perkara paling best kalau nak raya adalah anyam ketupat...
bila pegang daun ketupat tuh.. terasa sgt-sgt nak raya..
tapi hari ini.. diri ini anyam ketupat reben jek dulu..
deco untuk stesen..

cian kan diri ini..
setiap tahun perlu belajar ketupat hiasan atau ketupat bawang..
berkali-kali belajar..
berkali-kali jugak lupa.. huhuhuh
kerana my expertise hanyalah ketupat pasar atau ketupat yg biasa tuh...
berapa bnyk nak anyam ketupat pasar ni pun boleh..
tapi ketupat bawang ni mcm leceh sikit.. pening eden...

setiap tahun, selepas kepergian arwah ayah..
papa dak chomel la yg jadi mangsa untuk ngajar buat ketupat bawang ni...
tahun ini.. dek kerana kesibukan diri ini yg melampau..
papa dak chomel volenteer nak anyamkan..
baik kan papa dak chomel ini..

bila dah gantung.. tup tup tak cukup la pulak..
mean kena la anyam lagik.. sebagai tambahan..
tapi mcm segan plak nak suh papa dak chomel anyamkan lagik..
jadi diri ini ambil keputusan untuk anyam sendiri..
oleh kerana dah terlupa cara nak anyam ketupat bawang ni...
bermula la proses pembelajaran sendiri...
tertunggang terbalik diri ini dibuat dek reben hijau n kuning ini..
dekat 20 minit gak.. pusing sana.. masuk sini.. tak berjaya..
tapi selepas hampir lunyai reben pertama.. akhirnya diri ini berjaya..
dan meneruskan menganyam beberapa ketul lagik untuk digantung...

lihat la gambo dibawah... itu la hasilnya.. comel kan?? huhuuh



gambo 1 : sebelum
gambo 2 : tak jadi.. jd ketupat pasar plak
gambo 3 : yg baru sahaja berjaya
gambo 4 : sudah siap...

6 comments:

[ Eclipse ] said...

miahaha, benda nie paling susah nak buat. ketupat 4 bucu jadi 3 bucu. miahahaha

annaheim said...

haha...pasal ketupat nih...every year pon mak sy akan ajarkan camne nak anyam which are end up with NOTHING...blajar buat tuh hanya boleh bertahan satu jam pertama atau pon 2 lajur pertama...lepas tuh,terlentang sbb dah x reti buat...mak sy pon terus menggeleng2kan kepalanya...haha...~!

Princess Liyana said...

huhu..anyam2..selalu tak jadi..hik2..lama2 give up..hahahs..buruk perangai kan kak?;p

filanastasia said...

[ eclipse ] : itu la pasal.. boleh ilang plak bucu ² tuh.. erh..penin tahap dewa nak buat memula..

annaheim : waa.. terlentang.. keh keh keh.. cian dier.. tak pe annaheim.. caiyok caiyok.. usaha tangga kejayaan.. huhuhu...

princess liyana : jgn la give up sayang.. cuba lagik.. kalau dah reti kan.. boleh addict tau.. asyik nak anyam jek.. errr dr pengalaman ni.. huhuhu

diya said...

takpenah anyam ketupat samda yg betul2 ke tipu2 je ke. ni klw diya anyam ketupat, mahunya teranyam tangan sndiri. huhu

filanastasia said...

diya : huhuhu.. mcm mana ek kalau teranyam tangan sekali tuh?? kena rebus skali la yer.. huhuhu...

thanx singgah.. selamat ari raya diya...