Saturday, 27 December 2008

kesinambungan 'inSTinct'

beberapa jam sebelum subuh...
gerak hati aku bergelodak suh dok nengok ccTV..
padahal aku manyak keja..
(selepas rehat a.k.a nap sejam kul 3 am)
mcm takde masa nak ngadap ccTV..
tp kan dah janJI nak prihatin dgn inSTinct aku..
so.. sambil buat keJA tu dok la peraTI ccTV..
and walla.. kul 04:32 am..
aku dapaT tangkap 2 org mamaT singapore cuRi cekelaT..
(ni kes kedua after adeR matpiT nak curi LuBE kul 03:30 am)
(time ni aku tgh nap sebaB makan ubaT sesema..)
tolong la wei..
keTA beSAr.. melaYU lagik...
umuQ dah nak tuA..
dgn mabuknya...
(aku bukan nak aibkan orang.. tp mereka yg memaksa)
tak maLU apa..
grrrr... saje jek suka suki buaT aku maRAh n geRAm pepaGI neh..
spoilT beTul la...
nasiB baek aku tak luKU kepala sekor-sekor...

Wednesday, 24 December 2008

dealing with my iNStiNCT...

iNStiNCT juga dikenali sebagai sixth sense...
korang punya iNStiNCT???
sudah tentukan...
semua manusia punya kebolehan ini...
mengetahui sesuatu melalui mata hati..
yg membezakan.. level kepekaan itu..

dan aku punya level iNStiNCT yg agak tinggi...
infact.. sangat tinggi...
berbanding dengan adik beradik yg laen..
mostly diwarisi drpd my mum...
my lovely mum mempunyai kepekaan iNStiNCT yg melampau tinggi..
terutama berkaitan anak-anaknya..
tapi itu tak heran la kan..
yg aku ni..
takde anak pun iNStiNCT tinggi.. pe kes???

sebab sebenar aku tulis n3 ni...
sebab aku dah penat sgt nak deal dgn iNStiNCT aku neh...
sebab selama ni...
aku menafikan iNStiNCT yg terbit..
kerana kebenaran yg aku minta tentang sesuatu diketepikan..
so aku assume..
iNStiNCT aku neh satu sen tak bole pakai..
but seriously i'm wrong..
very very very wrong...
iNStiNCT yg terbit dr maTA hATi aku itu..
adalah yg terbaek pernah berlaku..
kerana kini.. apa yg aku rasakan..
apa yg aku ketahui sebelum ini..
tengah menuju ke arah keBENaraN...
keBENaraN yg dinafikan...
keBENaraN yg tidak diakui...
keBENaraN yg tidak di'benar'kan...
dan itu sangat-sangat menyakitkan...
dan tak pelik kalau aku kata..
aku sgt kUCiwa...

aku dah maleh nak jiwa kaco neh sebenonya..
kalau jiwa kaco pun.. nak diam² jek..
sebab kalau makin dilayan..
makin menjadi...
so kiranya azam 2009..
'zeroes jiwa kaco'...
giler hati batu aku neh..

dan mulai saat ini...
aku akan amek peduli semua iNStiNCT yg terbit..
mudah-mudahan dapat elakkan diri ni dr terus kUCiwa..
dan mudah-mudahan akan timbul gemBIra..
chaiyo chaiyo fiLa..

Sunday, 21 December 2008

yg mencuit hati ini...

aku ke page .diya.
then dier ader letak pict perkahwinan mawi..
yg diambil dr klubbkidd dot com..
then aku click la page klubbkidd dot com ittew..
n let say there's a tons of photo of mawi n ekin..
tapi gambo ni yg paling mencuit hati aku..

courtesy of .klubbkidd.

sama ada aku buta kaler..
atau gambo ni berubah warna..
tapi..
apa kes kasut hijau???
keh keh keh..

*peminat mawi.. don't shoot me.. aku tgh kesengalan..*

bersantai bersama gavin rossdale

dah lama aku dgr lagu ni kat mix..
tapi tak pernah tau saper yg nyanyi..
puas mencari pemilik suara garau ni..
mcm best gitu...
ader satu ari, serena C (dj Mix.fm) sebut la nama penyanyi dier..
mcm kenal.. tp mcm tak baper nak perasan..
ghupa-ghupanya..
si hubby gWEn ; ayah kingsTOn yg comei itu..
so.. enjoy da vid..
*lirik dier mendalam sei maksud.. *


video

cindeRElla.. aku kah itu????

tadi blog hopping..
singgah kat page
.fatin nabila.
ader la satu n3 yg sedari ni buat pasal realiti & dongeng...
tergedix plak nak try buat...

selepas menjawab secara cepat n spontan...
here the result..
mcm tak percaya..

aku di'title'kan sebagai cindeRElla..
jgn marah beb.. bukan pintaku.. hahahah...

cinderRElla...
aku kah itu???
semoga bertemu prinCE charMIng nanti...
huhuhuhu...

Image hosted by Photobucket.com
Dignified and hard working.
With a gentle and soft-spoken manner you have something many people don't.
Patience.
Even through the moments of heartbreak you're still able to hold onto all of your hopes and dreams.
Bide your time; your dream will come true.

Which Disney Princess Are You?

Friday, 19 December 2008

ingatan dr teman baru..


alahai...
ari ini bertambah seorang lagi tEmAN..
tak pernah kenal pun..
tp keikhlasan beliau sgt dihargai...
tidak mengira samada kenalan baru atau lama...
lantas diri ini diberikan tANda iNGatan...

thANx to Umie..
salam kenalan dan salam mesra dr saYA..

semoga persahabatan yg baru disemai..
berkekalan hendaknya.. ameen..

australia... jackman n kidman..



courtesy of Australia


ok.. i really want to watch this movie..
quite hard to have one movie with prefectly A-lister actor/actress i lurve..
*which can be perfect couple in da movie also*

the most important.. this two are my fave..
which both i really like.. and even lurve..
both are awesome..
*ok ok.. i have lots of A-lister i like*
*but not all the time they can get together in one movie*

so this is a bliss.. ngeh ngeh..
just need to find time to go n watch it..

anyone.. wanna go have some midnite?? huhuhu

Monday, 15 December 2008

ditaja breakfast...

alahai..
semalam baru post pasal bos yg best...
ari ni nak post lagik pasal bos..
memang tepat la my friend..
(yeah.. it's u faqa ; saje nak bg glamour)
cakap yg i dapat bos gemilang..

pepagi along sampai..
bersama bungkusan McD breakfast...
(padahal minggu lepas pun along sudah belikan McD gak)
sarapan ku ditaja lagik ari ini..
untung badan.. jadi adek kesayangan.. huhuhu
dan sekarang tersandar kekenyangan..
alahai...

along.. adek sayang bangat kat along..
same goes to everyone who love me with no condition...
love u forever n ever n ever n ever..
(ok.. baper manyak ever daa...)
n i love u all with no condition also...

Sunday, 14 December 2008

salah ke?? aku ok jek..

salah ker??
aku kerja begini..
ya.. tidak berjadual..
tidak punya waktu yg begitu teratur..

bukan aku suka² tak nak jadual kan kerja kami..
dulu kami punya shift..
tapi ada kala dan ketika...
apa yg dijadualkan tu..
satu benda tak leh nak guna...
kerana kami bekerja sendiri..
bukan kerja pejabat yg waktunya ditentukan..
bukan kerja yg waktu operasinya hanya 12 jam..
kami bergerak.. memberi servis 24 jam...
24 hours / 7 days a week... mind you...

ya.. mereka rnk yg laen punya waktu bekerja..
8 jam kerja.. 4 jam OT...
tetap setiap hari...
dan punya off yg tetap..

tapi aku ini laen..
aku dan acik.. kami tidak sama seperti org laen..
kami punya tugas dan agenda berbeza drpd mereka yg laen..
begitu juga cara kami bercuti...
memang sukar nak paham...
terkadang.. kami pun nak gelak sendiri...
masing² nak jd superman n wonder woman..
tapi kami tidak pernah mengeluh..
kerana kami ikhlas n enjoy bekerja..

dan aku.. gembira di sini..
punya bos yg baek hati..
sangat memahami..
serta yg paling sayang diri ini..
mereka yg mengata aku itu..
punya boss yg sehebat aku???
i don't think so..

jgn la kamu suka suki nak kata aku..
punya ijazah tapi kerja lebih masa...
bekerja seperti kuli..
dah aku bukan boss.. memang la aku jd kuli..
apa kes nak lawan tokei???
kenapa?? salah ker?? hina ker??? aku ok jek..

ijazah itu hanya sehelai kertas wahai teman..
tidak mengajar apa-apa pun dalam kehidupan..
tapi pengalaman.. pengalaman itu yg mematangkan kita...

jadi.. ku pohon.. tolong hentikan..
kalau kamu mahu memilih kawan berasaskan kerja..
sila lah pergi jauh..
kamu tidak layak untuk jadi temanku..

Monday, 8 December 2008

salam untuk kalian


rakan taulan..
sALam aiDILadHA untuk KaliAN..
hayaTi pengoRbanAN.. dekaTI keInsaFan..
raiKAn kemesraAN.. cintaI perpaDuAN..

tulus ikHlas dr saYA..
semoGA semuanYA sejAhtERa henDAkNya..
ameenn..

Saturday, 6 December 2008

rindu dan letih..

1st thing 1st..
syukur kepada Allah lindungi sy & ibu..
selamat pergi dan balik..

juga thanx a zillion to aLonG..
to give me da opportunity to have da best journey ever..
i can't never thank u enough...
da experience is different..
da feeling is high..
n da soul is singing with different tune..

*ok.. what the heck i'm talking about... huhuhu*

da journey will be post later..
whenever i have an extra energy...

bdn ini sgt ngada-ngada..
atas kapal sgt best & bertenaga..
jejak tanah terus rasa sakit-sakit badan..
penat yg teramat..
juga rasa rindu yg terlampau sgt kat virGo..
nanti kita ketemu lagi ya virGo
*ada yg nak sponsor kali ke-2?? hehehe*

dan juga terima kasih pada temaN-temaN yg wisH saya n ibu...

saYa saYanNG kaMU

Tuesday, 2 December 2008

tinggal dulu ya...

salamz semua...
ini mungkin n3 terakhir setakat hari ini..
kerana esok sudah mahu 'cruising'...
dr 3 dec hingga 5 dec...
dan selama itu sy bercuti dr blogging n blog hopping..
pasti akan rindu kamu semua...

sy mahu minta ampun dan maaf...
andai tersinggung apa²..
terkata tak tentu hala..
cakap lepas mcm minah laser..
halalkan semuanya yeah..
*ish ish ish.. mcm nak g perang plak*

mohon doakan sy dan ibu selamat pergi n pulang..
yg penting..
tidAK maBUk laUT.. huhuhu...

nanti kalau sudah selesai apa bagai..
i'll be baCK.. huhuhu...
until later.. muachhhhh...
saYanG kamu seMua...

kalau rindu.. tatap la gambaR di bawaH ok..
gambaR fiLa bersama kanCiL cLaN...
daa...

Sunday, 30 November 2008

intenSiF R.T.L.. syiok...

salamz semua..
lama sungguh saya tak update bLog kan..
busy.. n busy..
kerja serta meghadiri kursus..
bukan kursus kaWen ok.. huhuhu

kurSus ini sgt best n Fun serta penuh iLMu..
ianYA ilMu saIns meTafizik..
*mahu tau apa sains meTafizik?? sila google ok.. huhuhu*
kursus yg saYa hadiri dipangGil
"inTenSIf rAhsia taRikH laHir (R.T.L)"
perinGKat aSas n adVanCe..
dua hari berturut-turut..

*jgn salah faham ok.. ini ilMu sainS meTafizik n buKan tiLik nasib*

iTu sahaJa yg saYa mahu shAre..
u guys can check ouT da presenter nyer bLog...
ada dlm Link 'other GREAT blogger'
and he is a GREAT moderATor..
so fun.. so cool.. n so success..
u can join too if u want..

like en Azizan said; "enJoy da joUrney"

Thursday, 27 November 2008

maHu tp tidAk maMPu..

saYA sanGAt maHu UPdaTe ini bLOg..
manYak ceriTa maHu saya KongSI..
tp belum terdaya..
rasa tIDaK mamPU..
keraNA kesiBukan terLamPau..
serta keletiHan yg enTah kenaPA...
*hahaha.. sendiri letih pun tak tau kenapa.. parah.. parah..*

so.. nantiKan saja wakTuNya..
akaN saYA UPdaTe..
tp buKan sekaraNG..

tunGGu ya...
*kalau tak mau tunggu pun tak paksa.. huhuhu*

unTuK kengkaWan.. saYA windu kaMU..
taKe caRE ya..

Sunday, 23 November 2008

kazen engage n ceritera j/mekap terjun

saat penantian.. dub dab dub dab.. huhuhu

are za n hantaran pihak perempuan

posing ala manja.. huhuhu

**********

22/11/2008 equal hari yg mengUJaKaN...
my dear kazen a.k.a aREza tlh selamat berTUnANG
dgN pasanGaNnya yg berasal dr paHAnG..
a bIG taHNiaH dr siS..

alhamdulillah.. semua berjalan lancar...

dan sgt² teruJa kerana tlh menjadi..
si juruMeKaP biDAn terJun..
huhuhuhuh...

buKan ler panDai mana pun..
like my motHer said..
kaLau nak jd jurumekap..
si tuKang meKap kena la pandai bersoLek..

*ya.. sy memang tak reTi nak menyolek unTuk diri sendiri.. hahaha*
*tp sgt teruja unTuk 'mewarNa²'kan muKa org len.. keh keh keh*

nasiB ler masiH keliHatan rupa manis si kazen tu..
kira lepas la kalau setakat nak solek simple² kan.. huhuhuhu
dan sgt suka bila berjaya melekatKan bulu mata palsu..
aish.. nasib ler tak melekat kelopak mata tuh..
buaT haru jek.. hahahaha...

begiTu la ceritera unTuk n3 kali ini..

berikuT gambo saje² yg maHu ditempek unTuK n3 ini..

fila n adib

fila n are za

are za n kiddies

Wednesday, 19 November 2008

beST meDIciNE..

adib n irfan

people said..
laugh is da beST meDIciNE..
also baBIEs n kiDdies maKe us forGet bouT ouR proBlem..

and iT is..

looKIng at tHis picTure was eNOugh to Make me sMILe
anD lauGH some mOrE

makSU loVe u bOTh.. eVEr..

Tuesday, 18 November 2008

adik kah aku??

td masuk shift..
oppss ada crew baru sei..
cashier.. lelaki..

dah settle letak barang kat opis..
cover cashier.. coz ader yg balik awal..
cian terkontang kanting si dak baru tu..

bermula la sesi suai kenal..
dan sgt² mahu tergelak bila masuk tang umuq..
*suka suh org teka umuq.. dan mereka jarang yg betul*
ader ke dak baru tuh teka umur si 'akak comel' ni 23 tahun...
terkesima sekejap..
adoi.. adik oii...

tak tau la yer.. perli atau ikhlas..
tapi dier kata muka 'akak comel' ni mcm adik-adik..
dier sikit tak caya bila bgtau umur dah 27...
aish.. sadis sungguh...
tau ler dier tu tinggi yg amat..
aku ni terbantut mcm tak cukup zat.. huhuhu..
tp bersyukur la kan.. awet muda sei.. hahahah

takpe la.. akak terima kata² kamu itu yer..

mungkin sebab semua pun panggil adek..
sebab tu aura ke'adik'kan itu melekat kot..
tp... aDIk kah aku...
ngee..

Monday, 17 November 2008

saLaM dr S h i n o

kepada raKAn blOGGer..
s h i n o minta saya sampaikan saLaM
s h i n o akan stop blog hopping buat sementara
keadaan s h i n o kurang memberangsangkan
kurang ber'mood' katanya

well.. so far.. what i knew.. he had a sMaLL suRGery..
tak silap berkaitan ngan gIGi @ guSI..
buT doN'T woRRy
he said he's getting beTTeR..
unTuK maklumat lanjutan..
boleh tanYA dia bila dier sudah sembuh OK...
dan s h i n o akan blog hopping biLa dier reADy
*huiyoo.. ayat.. ini sususan aYat saya OK.. unTUk lebih sedap.. huhuh*

to s h i n o..
have a good reST..
kami seMua doakan kamu cepaT sembuh..
aminn
taKE care YeAH
*don't fire me foR concern bouT my friEND oK*

Saturday, 15 November 2008

tOLoNG.. jgn dipAKsa laGi...

tOLoNG..
aku moHOn..
jgn dipAKsa laGi...
aku telah cuba..
tp tidak mAMpu...

tolong jgn paksa aku mELuPaKAn 'dIA'
aku mERaYU..

kerNa tiap kali aKu cuBA..
airMata aKAn jaTUh..
dan aku tELah leLaH unTUk menGEringkANnya..

dan kaMU..
jgN diTanya aPa ada pd kaMU..
seHinGGA suKar unTuk Aku melepasKAN kaMU..
kerNA sesUNgGUHnYA aku tiDaK punya jaWApaN unTuk itu..
yaNG aku taHU..
aKU saYAng KaMU
walau TanPa meMILiki

noKTah

Friday, 14 November 2008

iNtaN @ kaCA??

iNtaN @ kaCA??

mana satu kamu mahu??
jika kamu dipilih org yg kamu ingin panggil kekasiH..
kamu akaN dianggap InTan..
bagaimana kalau tidaK dipilih?
adakah kamu kaCA?

kalaU begiTu.. sayA seringkaLi jadi kaCA..
betaPA tidak berHarganya saya...
tsK tsK tsK..

tapi bagi saya..
jiKA dipiliH..
beLum tentu kaMu IntaN..
jika tidaK dipiLih..
tiDaK semestinYa kamu kaCA..

kerANa itu saYa maHu jaDI 'muTIaRA'

muTIaRA untUK emaK aYaH..
muTIaRA unTuK abaNG-abaNG..
muTIaRA unTuK anaK² seDara..
juga muTIaRA unTuk KAmU YG SAyANg saYA..

adaKaH saYA muTIaRA kaMU??

fiLA = heArtlesS b**cH

fiLA = heArtlesS b**cH
caN oR Not??
i tHiNK i liKE to trY..
enOuGH saID

to anyone wHo read.. sorry if the words offence you...
tHis is da 1st trY to be tHat kinD of persoN..
saY wHat i waNt to saY.. riTe..

Wednesday, 12 November 2008

fiLa = MenyenaKkAn

TaHNiah FiLA...
keRaNa kAMu tLH berJaYA..
menYENakKan fIKiRaN tEMan kamu...
paDA haRi iNi...
baRu saya taHu..
msg² saYa selama ini tlh menYENakKan seSEoRang..
tak sangKa puLa..
tuJuAn untuK conCern teLah membuATkan kaMU riMas..
membuATkan kaMU rasa sENak..
paDA kaMu.. fiLa minTa maAf..
i'LL trY to nOT conCeRN boUT u... no More oK..
fiLa aKaN puJuK diRi suPayA perGi jaUh dr kaMU..
tp kaLaU terlepas tanYa kabaR kaMU..
maAFkan fiLA..
i'm JuST hUMaN..
yg beTAh memBUaT siLap..
agAIn..
i'm sO bLooDY SoRRy..
*juga kepada kamu-kamu yg laen.. minta maaf kalau saya pernah menyenakkan fikiran kamu*

Tuesday, 11 November 2008

i'm ok.. oK!! n Happy BesDAy [ aliya ]

saya sudah oK..
jiWA suDah tIDaK kaco..
aTi suDah sEJuk..
suDah maKan escream padDLe pOP..
so kaMu² jGn riSau oK..
tq so MucH..

dan sy juga maHu wISh..
haPPy BesDay [ aliya ]...
be goOd ok..
huhuhu

LePAsKaN 'diA'

fiLa kamu ok??
aku tgh blur.. kau duduk diam diam..

fiLa kamu dah kenapa ni..??
aku kata diam.. jgn kuar.. jgn bertanya..

wei.. ko dah kenapa ni hah.. aku tanYa baek²???
aku kata diam.. DiAM!! ok.. DIaM!!!
aku tak moh diam.. sebab aku ini eNgKAu...
eNgKAu itu aku..
kalau ko Tak OK.. aku turuT tak Ok..
so Ko dah KeNapa???

aKu sEdiH.. aku KecEWa..
selama ni Aku ada Di SiNi..
cuBa unTuK jaDi TeMaN yg BaEk..
TaPi dIa tak PerNah nak HaRGai..
muNgKin TaK pErNAh taU aku uJud..
so KaLau ko ini aKu..
tenTu ko paham beTapa pIlu nya aku..

LePasKan 'diA'..
tApi..
No!! JuST leT him Go..
tApi..
keNapa?? Tak maMpU?? seBab Ko sayaNg dia??
yA.. Aku saYaNg DiA.. so WhAT???
hE doEsn'T NeEd u fILa..
tApi..
kO kaTa diA tak HaRGaI ko kaN??
MeAn diA tak saYanG ko..
dan seSunggUhnya, diA tak peRlukan kO..
SO.. tOlOnG lA..
LePAsKaN 'diA'


*maaf.. saya hanya perlukan tempat untuk meluah perasaan..*
*ya.. JiWA sy aGak kAcO keTiKA ini..
*kalau tidak mahu baca.. sila tekan pangkah dihujunG sCreeN*

Monday, 10 November 2008

RaHSiA & DiLeMA

kamu punya RaHsIA??
saya punya RaHsIA...
kalau dah RaHsIA..
memang la tak leh bgtau org kan..
tapi bagaimana kalau RaHsIA ini sesuatu yg sememangnya perlu diberitahu..
errr mcm mana ek..
nanti dah tak kira RaHsIA lagik la kalau begitu..

arrggghhh...
ternyata sebenarnya saya dalam dilema..
nak bgTaU atau TiDaK...
tak reti nak klasifikasikan benda ni sebagai RaHsIA atau TiDaK..
sebenarnya memang bukan RaHsIA..
*ish apa punya ayat daa*
cuma belum sampai masa untuk diwar-warkan..
so terpaksa la jdkan ianya RaHsIA...
biar org len tak tau kan..

pening..
sakit kepala...
migrain..

tak bagitau.. sakit dada...
nak bgtau.. ntah la...

kalau gtu.. biarlah RaHsIA...
seperti kata Siti Nurhaliza...
*tolong laa.. kenapa perlu letak nama si siti ini... gila dengki... hahahha*
hurm...

Saturday, 8 November 2008

betapa 'LeO' nya saya...

huhuhuh...
maafkan saya yer..
saya budak bAEk tau
tak suka marah-marah
tp saper suh marah-marah saya
kan dah saya kuarkan ke'LeO'an saya...

tu la nasib abg tanker yg dtg antar minyak td
fine.. he need to RuSh.. i understand that..
tp kalau jumlah produk tu len ngan apa yg sepatutnya
amaun tak sama seperti dlm cheque..
kena la minta pengesahan dulu
kang kalau pepehal..
saper susah?
akak jugak taw...

pastu dier boleh nak marah-marah.. kata lambat and all..
hello abg tanker..
ingat saya ada tAnGAn 4, 5.. teLInGa 10???
bleh tepon yg berkenaan..
check order dlm website.. again...
then tepon mesralink..
dlm satu masa ke???
aDoOIi...

kena skali.. sabo lagik.. sebab tgh engage ngan bos..
saya siap senyum dan minta dia SaBo tau..
bes tu dah kali kedua.. maen serang lagik..
hah.. kan dah ...
'LeO' tlh mengeluarkan taringnya...
teruS terKuJat dier..
mGkn 1sT time nenGoK saya marah..

cian gaK kat abg TanKEr tu..
padahal dier antara abg tanker yg selalu dtg antar minyak..
dan selama ini sy memang tak pernah nak marah diaorang..
*takde sebab nak marah-marah..*
hOrMAt lagik tau..

tp memang silap ari bulan laa dia marah² sy time ni..
time sy dah rasa NyaWA kat IdUNg..
time sy rasa sgt tak cukup ReHAt..
time badan rasa mcm nak DeMAm..
time keadaan yg agaK BZ...
nak TaK naK kena la dia bertemu ngan 'LeO' coMeL ini..

dan after dah coOL dOwn..
baru sy PerASan..
betapa 'LeO'nya saya..
huhuhu...

Thursday, 6 November 2008

comel? tidak? nak jugak comel... huhuhu


ini GamBo saYa
saYa sgt suka GamBo ini
sebab saya rasa sgt CoMeL

TiDaK???
Tak KiSAh pun
saYa SuKa juGa nak kata saYa CoMeL
meManG peRaSaN seNdiRi
KaLau KaLiaN naK KutUk saYa puN
DiPeRSiLaKaN
... diUlanGi ...
Tak KiSAh pun

so.. DaLam GamBo ini..
saYa sGt coMeL
hahahaha

Wednesday, 5 November 2008

bukan.. bukan jiwa kaco..

tidak la.. ini bukan n3 Jiwa KaCO..
cuma n3 ati yg TeRGuRis...
itu pun bukan salah sesiapa..
sendiri punya salah..
suka sgt nak bLoG HopPiNG..
sapa suruh...
last-last terjumpa benda yg tak perlu diketahui..

tahukah anda ianya sgt memeritkan..
bila kita terjumpa sesuatu yg tidak pernah kita fikirkan..
sakit tau tak..
bila tau apa yg berlaku sebenarnya..
...SaKiT..
...pErIt..
...PeDIh..


peringatan kepada korang semua..
kalau nak bLoG HopPiNG tu..
kena la persiapkan diri untuk bertemu apa sahaja...

ok.. enough said...
nak g makan escream..
huh

Monday, 3 November 2008

... windu pada PiNKy...


ini KaTiL saya..
nama dier PiNKy..
saya windu giler dekat PiNKy..
PiNKy pun tentu rindu pada tuan dier ni..
maklum la..
dah beberapa hari tidak melayangkan badan diatasnya...
tentu dier kesejukan..
PiNKy juga tentu kebosanan...
takpe ya PiNKy...
malam ini kamu tidak akan sunyi lagik..
malam ini saya akan temankan kamu...
kamu pun sila la nyenyakkan saya hingga ke pagi ya.. huhuhuh

Sunday, 2 November 2008

oK ke TaK oK?? kueng kueng

actually malas nak update...
as usual bila awal bulan..
manyak sgt keja..
report itu & ini...
kira gaji lagik.. bla bla bla...
tapi memang tak boleh blah.. huhuhu...


dok pusing KeDai.. dr ujung ke ujung..
berenti kat island cashier...
pastu jalan² lagik ke peti eskrem...
riki satu PaDdlE PoP.. dah bayar.. jalan lagik..
sampai kena tegur..

"busu.. mcm TaK Ok jek" raja (our crew)
"ntah" cuma mampu geleng kepala
"ha ah kak.. pesal??" wann (other crew)
saya hanya mampu buat muka BLuR...
"hah.. akak mesti nak peod ni" dahlia (crew yg sgt memahami)
adoi.. maen tembak jek budak ni..
* tapi maybe kot.. hahhaha *
wann & raja dah senyum²...
"diam.. diam" saya dlm nada bergurau..
dan terus blah masuk opis..


n3 ni bukan n3 JiWa kaco kay
cuma n3 terharu..
sebab budak-budak ni perasan la jugak...
kalau sy mcm tak baper nak btul..
mean.. tHeY CaRE..
tq kamu kamu.. akak pun SaYAnG kamu..

*beware.. PMS gal can be kinda 'crazy' sometime... hahaha*

Saturday, 1 November 2008

...HaBIt...

setiap kamu mesti punya haBIt...
kamu punya BaD hAbIT atau gooD HaBIt???

saya ada.. BaD habit plak tuh.. huhuhu...
tp yg hebatnya.. haBiT ini hanya timbul..
apabila saya tdk kerja.. bercuti..
atau off & duk kat umah..

habit yg dimaksudkan.. tidak la seteruk mana...
tapi agak kurang elok...
memandangkan saya sedang cuba mengekalkan berat badan...
huhuhuh... jeng jeng jeng...

habit itu.. adalah mEmAsAK n MaKaN..
samada menu itu kiranya sudah exPeRt..
aTaU sekadar menCuBA resepi drpd MaJaLAh...
ada ketikanya... kalau tak maSAk sendiri di rumah..
saya akan ajak maK makan diluar.. errrr....

last week after cover acik yg demam..
sy diberi cuti 2 1/2 hari..
dan dalam 2 1/2 hari itu..
telah dimanfaatkan dgn MaKAn & MeMAsAk... hehehe...

... makaroni bakar ...


... chocolate mousse yg tak berapa nak jd ...
* but my bro said, i'll pass.. i'll try again my next day off.. huhu *


Tuesday, 28 October 2008

- HaPpY bIrTHdAy A n G a H - 28 oCt 08 -

... HaPPy BiRThDaY to U ...
... HaPPy BiRThDaY to U ...
... HaPPy BiRThDaY to deAr A n G a H...
... HaPPy BiRThDaY to U ...


SeLaMaT HaRi LaHiR yg kE - 35 A n G a H
SeMoGa diPaNjaNGkAn UmUr
DiMurAhKaN RezEkI
SeMoGA bErTeMu JodoH yg BaEk
... aMinN ...


* A d E k sAyAnG A n G a H sELaMaNYa *


Monday, 27 October 2008

satu aje...

- satu aje -
*
*
*
*
*
*
SaYa
*
*
*
*
*
sAnGat SaNgAT saNGaT
*
*
*
*
*
*
PeNaT

Saturday, 25 October 2008

kangen sama ini budak.. huhuhu



sangat kangen sama ini budak...
sebab dlm ramai-ramai anak sedara...
(walaupun abg² dan kakak dia manja dgn saya)
adib ni ler yg paling excited kalau nampak saya..
kalau suh cium pipi.. abis satu muka diciumnya..
then mesti mintak dukung.. pastu peluk tak nak lepas..
adoii.. kadang² penat jugak.. hehehe...
tapi sikit pun tak kisah..
kerana terasa la jugak diri ini disenangi n disukai.. huhuhu

adib.. cepat la besar..
mak su nak ajak kamu jenjalan..
pasti ramai yg jeles nanti.. huhuh..

Wednesday, 22 October 2008

10 years??? cepat sungguh masa berlalu...


10 years??
wow... who ever think you guys will last that long...
seem it was yesterday i heard ur 1st ever single..
and who will ever think that i'll stick with u guys all this years...
but i do.. n i will.. forever..
because of u guys.. i met n befriend with many awesome people..
it's u that bring us together..
n we'll thank u for that...
if only i can be with u all at that moment..
*which da site keep counting*
it'll be sweet..
but i will...
from far...
- xoxo -

Tuesday, 21 October 2008

7 minit sahaja...

jam 5 ptg.. pinjam keta along..
pulang nak ambil makanan berbuka..

badan letih semacam..
masuk jek umah.. jumpa mak.. dan salam n cium segala..
naik atas, capai tuala.. nak mandi segarkan badan la konon..
ntah mcm mana.. 6.20 ptg mak kejut..
sendiri terkejut ada atas katil.. ngan tuala n segala.. huhuhu...
sadis btul..

dengan ala-ala kemamaian.. g mandi, solat n bersiap..
baru teringat alg pesan kalau boleh dtg sebeum maghrib..
jam kat tgn dah 6.50 ptg.. panik kejap..
buka dua minit jek agik..
mujur mak dah ready makanan segala.. ayaq teh pun dah terhidang..
aduh.. sungguh mulia pengorbanan ibuku.. maaf adek berebut td...
waktu buka pun dah sampai.. teguk ayaq teh..
salam n cium mak.. terus tuju keta..
bungkusan makanan in tow.. tq again mak..

bermula la aksi pemanduan yg mengalahkan michael schumacher...
dan hari ini rekod peribadi telah tercipta..
dgn jln yg berbekas hujan..
kenderaan yg agak banyak..
dr rumah ke stesen hanya mengambil masa 7 minit..
ya kawan-kawan..
7 minit..
bersyukur masih in one piece..
juga jln lancar n tiada yg marah.. hahahah..

*jgn tiru aksi saya ya.. tp mungkin mr ayares sudah biasa.. huhuhu*

selulit?? TiDAk.. huhuu

thanx to mediahidupsehat.com
selulit ibarat mimpi ngeri bg kaum wanita...
tu majalah yg kata..
saya kata??? ntah la yer... yer jugak kot.. huhuhuh...

jom kita lihat langkah² menghalang selulit dr terus melekat kat tubuh kta...

1. kurangkan pengambilan minuman beralkohol, kafein dan makanan pedas.
  • reason : toksin yg dikeluarkan akn berkumpul di kelenjar lemak..
  • komen sy ; adoi.. dah er kopi n teh itu peberetku.. n asam pedas mak hidangan wajib.. ermm padan ler tak kurus².. uish uish

2. berhenti merokok

  • reason : rokok menyumbat kapilari pembuluh darah, menyebabkan kulit tidak kuat..
  • komen sy ; sy bebas rokok ok..

3. minum ayaq masak mengikut keperluan tubuh

  • reason : nak nyah toksin dr badan
  • komen sy ; owh ini benda paling sy suka (dulu tak reti pun nak minum bnyk).. 6 liter sehari cukup tak???

4. senam secara berkala

  • reason : melancarkan perjalanan darah
  • komen sy ; adakah darahku tidak lancar??? huhuhu

5. elakkan stress

  • reason : bila stress, otot tertekan, so kelenjar pembuangan toksin terhalang..
  • komen sy ; alahai.. kena cari tukang urut penghilang stress gini.. huhuhu

sumber : keluarga harmoni; 15-31 oct 08

Monday, 20 October 2008

saya mau itu jugak..

stroberi yg sgt yummy


perut meragam.. selera plak takde..
tapi tekak teringin nak makan stroberi kat atas tuh..
mcm minggu lepas.. g jusco.. sambar satu box besar..
stroberi yg ala-ala segar.. cicah coklat cair.. yuummmm

ada sesapa yg baek ati nak belanja saya stroberi coklat??? huhuh

waktu gembira..

uish.. mr ayares kata...
setiap kali lawat blog saya.. n3 sedih..
adakah hidup saya diselubungi kesedihan??
jawapannya.. TIDAK..

betul.. saya seorang yg ceria.. tak tipu..
tapi manusia kan ada ups n down..
ada waktu suka.. ada waktu duka.. betul tak??

marila saya letak n3 gembira pulak..
lupakan yg sedih-sedih..
hidup mesti enjoy...

bawah ni salah satu waktu gembira yg terbaru berlaku dalam hidup saya..
berkumpul n jumpa teman skolah yg dah lama tak jumpa..
juga jumpa ngan rakan-rakan blogger..

enjoy da pict.. huhuhu
*maaf.. gambar agak blur.. terlupa on flash n tgn agak menggigil.. huhuhu*

berkumpul di ruang depan

lat & anak² (bestfriend time skolah)

kamariah & kak chik

kengkawan blogger yg happening

yana & da geng

tambahan gambo blur; khas tuk ika n shahril
(maaf.. saya terlupa nak up gambo kamu berdua..)

hah.. apa macam?? masih nak kata idup saya diselubungi kesedihan??
jgn la begitu ok.. saya happy..
sedih itu perlu sebenarnya..
untuk mengekalkan saya dibumi nyata.. huhuuhu
terima lah saya seadanya.. ('',)

Sunday, 19 October 2008

benci untuk melupakan?? tp bukan saya

ada yg kata..
membencilah untuk melupakan dia..
kerana perasaan benci itu akan menutup suka pada si dia..
tapi itu mereka..
ternyata bukan saya..
kerana saya tidak akan pernah mampu membenci kamu..
kerana kamu terlalu istimewa..
dan juga sesungguhnya saya telah cuba..
tetapi tidak berjaya..
kerana saya suka bukan untuk membenci..
maafkan saya.. saya tidak akan dapat melupakan kamu..
selamanya.. MAAF!!!

thanx to theage.com.au


walaupun mata saya tdk secantik di atas..
saya tetap nak post gambar ini..
yg saya snap selepas membaca komen nad..

Friday, 17 October 2008

addiction

addict?? bukan drug addict ok.. saya masih sayangkan badan n jiwa saya..

kamu semua tentu ada sesuatu yg menjadi penampan kepada keinginan diri..
addict terhadap sesuatu..
ada yg addict kepada kereta.. (saya juga, tp tidak mampu)..
ada yg addict kepada fesyen.. (seperti model pula ya..)
ada yg addict kepada buku.. (saya juga minat...tapi belum capai tahap cendiakawan)
pelbagai perkara boleh menjadi addiction kepada setiap org..

dan saya??? saya addict kepada irish/uk band.. (tapi 99% memang irish #1) hahahha
dr take that, membawa kepada boyzone...
n terakhir (setakat ini) Westlife.. (da longest yg saya still addict)

n then british accent..
kamu mesti berpk 'giler apa, addict accent'..
tp, kamu kamu nak tau.. brit accent are so sexy.. huhuh...

juga addict harry potter.. (buku, jln cerita n they are brit..) giler ahh...
padahal saya cakap english pun tunggang langgang..
tapi itu la kenyataan nya..

back to accent addiction;
saya sanggup menonton kate n leopold berulang kali (walau cerita ntah apa-apa)... semata-mata nak nengok hugh jackman cakap brit.. even dier aussie..
n hugh grant.. walau saya kureng gemar ngan dier.. still, i like da accent..
james marsters in buffy.. spike are so sexy.. huhuhu..
daniel, semua actor n actress dlm harry potter..
even ron pun jd sgt comel bila bercakap.. especially when he said 'bloody'.. hahaha

napa plak la saya citer pasal addiction ni kan...
mungkin sebab saya terjumpa vid ini kot..
gabungan ronan keating(x-boyzone) n Westlife...
tetiba rindu pada benda yg saya addict..
hahaaha enjoy da vid...

THE DANCE.. Westlife feat Ronan Keating

new presie.. for past 2 month besday..

*n3 ini akan menggunakan campuran bahasa.. maaf ya..
bila sedikit excited (sebenarnya, sgt excited).. ini la jadinya.. huhuh*

it's been two month since my 27th besday..

zzrrrttt... flashback...

17 ogos 2008.. hari ahad..
saya bekerja seperti biasa..
walau hati meruntun nak cuti..
kononnya nak sambut besday..
but i don't really mind becoz...

pagi itu.. along did a big surprise for me..
he brought mak n aza along..
present me with a bouquet of roses..
n vanilla fruit cake.. n McD big breakfast.. i like.. huhuh


and few days before da big day (17th august)..
along already gave me a brand new digital camera..


ok.. mcm tak fair citer pasal along jek kan..
here some more besday gift yg saya dpt..
from mak, acik, dak chomel(cupcake), my kazen are-za, n my buddy




zrrrttt.. end of flashback..

*BACK TO PRESENT DAY*

long story short..
i've got another postponed besday presie..
nak tau apa?? lihat la gambar di bawah...

n this few dialong between me n along
"What did i do to deserved this??" adek
"don't mention it.." along


*maaf ya.. tujuan n3 ini bukan untuk berbangga bangga..
cuma meluahkan rasa yg tak terkata...
dan memohon agar kalian mendoakan kesihatan saya n ibu..
kerana masih jauh lagi masa untuk bertolak...
anyway.. i really wanna say thanx a zillion time along..
i love u along.. as always..*

Wednesday, 15 October 2008

sayang??? bahagia????

petikan drpd perbualan dgn dak chomel :

...ini kata-kata beliau...

bila kita sygkan seseorg kita kena pastikan dia bahagia..
sbb bila org yg kita sayang bahagia.. then kita akan tumpang bahagia..

... ini pulak dr otak sengal saya...

tapi mampukah kita bahagia..
jika kita tdk dapat bersama...
mampukan kita menerima..
menutup segala sebal n kesal dihati???
semata-mata hanya untuk melihat dia bahagia???
MAMPUKAH????

Tuesday, 14 October 2008

ER : sepasang kurung biru...

kali ni.. entri pasal kurung biru plak..
bukan lagu kharil johari itu ya..
tajuk saja yg sama.. huhuhu..

setiap tahun, sejak bebrapa tahun lalu..
mak n saya akan mengenakan baju raya yg sama..
i mean.. fabrik yg sama..
tahun ni.. baju raya mengikut pilihan saya.. huhuh..
tahun-tahun sebelum.. kata sepakat jugak..
tp pemilihan lebih kepada pandangan mak...
kerana setiap tahun pun mata ini memillih warna biru atau hitam..
biru itu warna kegemaran saya ok..
dekat lemari tu bergantung bnyk baju biru..
dan itu membuatkan mak akan jd pemilih warna bg baju raya..
tapi tahun ni giliran saya plak yg pilih...
dan seperti mak jangka.. warna yg sama dipilih...
hahahah.. teruk sungguh saya kan...
tapi nak wat camner..
biru itu seperti sungguh serasi.. huhuhu

tapi mencabar jugak nak cari baju ni..
banyak gak tempat pergi..tapi takde yg berkenan dihati..
dr nagoya ke angsana.. akhirnya ke jakel baru bertemu jodoh..
saya cerewet?? ermm mungkin..
sebab sejak kerja dgn along.. yg punya uniform..
baju kurung hanya dipakai sekali sekala shj..
memang wajar saya cerewet.. hehehhe...

dan penat itu berbayar,..
officially kurung biru itu jd baju kegemaran saya..
tekstur yg lembut.. kaler yg diminati.. dan keselesaan pembuatan..
dan alasan plg utama..
bila pakai baju itu..
semua kata saya kurus.. hahahhaa


inilah kurung biru itu.. ditambah coretan kaler biru itam.. syok.. huhuu

Sunday, 12 October 2008

Entri Raya (ER) : kuih raya

kalau dah namanya hari raya...
tentu kurang meriah kalau takde kuih raya..
kerana bila tiba hari raya sahaja..
baru la masing-masing sibuk nak buat @ beli kuih raya...
untuk dihidangkan pada tetamu pada hari raya..
(baper bnyk raya daa..)

ok ok.. sama la juga dgn diri ini..
tahun ni.. walaupun sibuk memanjang..
sgt teruja bila kakak sepupu ngan mak nak wat kuih raya...
jadi minggu ketiga puasa.. akak sepupu dtg ke rumah..
bermula la agenda membuat kuih tiram...
sgt suka kuih ini.. sedap tau..
kalau dulu masa kecik².. arwah ayah selalu buat..
special untuk anak manja dier ni.. huhuhu
jadi tahun ni anak manja ini kena la buat sendiri...

kat bawah ni gambo pembuatan kuih tiram.. huhuh




dan ada juga kuih wajib setiap kali raya..
resepi arwah ayah jugak..
kuih cornflakes madu..
yg ni paling paberet antara yg paberet.. huhuh...
banyak dapat request tau...
cuma tak larat jek nak buat... (alasan org malas ni.. hik hik hik)

enjoy da pict...



dan 3 hari sebelum raya.. satu hari satu malam tak tido..
buat 6 kek.. 2 marble.. 2 kek cekelat.. 2 kek kukus...
pergh.. dah rasa umah tu mcm bakery plak..
saper yg masuk dr pintu depan mesti terbau harumnya..
hahaha.. ini la entri perasan namanya.. huhuhu..
tapi aunty sebelah umah pun cakap kek marble tu sedap tau..
tapi tak tau la tang mana yg sedap..
padahal 1st time buat.. rupa kek pun ntah hape-hape..
layan jek la.. hahahha

ni gambo kek marble yg kena puji tu.. huhuhuh

update.. update..

wow.. lama nya saya tidak mengupdate blog ini ya...
sudah hampir seminggu...
baik lah.. entri ni pendek jek..
kerana akan diikuti dgn entri-entri dgn tajuk berbeza..
selamat membaca..
kalau bohsan jgn salahkan saya ya..
itu semua salah buah fikiran saya yg tidak kreatif.. huhuhu..

Saturday, 4 October 2008

kalian : selamat hari raya

rasanya belum terlalu terlambat untuk diri ini mengucapkan;

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN
MINTA DIHALALKAN SEGALANYA

raya ini terlalu meruntun hati diri ini...
kerana hanya pada raya ke-3,
baru diri ini dapat menjenguk pusara arwah ayah..
maafkan adek ayah...
mujur sewaktu puasa ada pergi ziarah..
walaupun tidak dapat pergi setiap minggu seperti dulu...
tetapi tidak la terasa terkilan sgt..

untuk update blog pun kurang moodnya..
kerana diri ini dihambat demam 2 hari sebelum raya..
sehingga hari ini...
apabila keadaan sibuk dan demam bertindan,...
ada ketika mcm nak terjun bangunan..
tapi jgn takut..
itu hanya selingan...
hahahaha...

ok la rakan blogger semua...
bila ada kesempatan.. diri ini akan update..
kemudian silalah kalian baca ya..

adios kalian... daa

Wednesday, 24 September 2008

minyak turun lagi..

simple update..
erggghh sebenarnya keletihan tak cukup tido..
so rasa malas nak update blog..
but i really want to share da information..

minyak bakal turun lagik..
kali ini dgr cerita turun 10 sen..
kebenarannya??
tunggu ajer la tepat 12 tgh malam nanti..

auchhh

Monday, 22 September 2008

anyam ketupat? seronok...

hurm.. anyam ketupat???
ketupat apa??
ketupat reben..
huhuhu...

setiap tahun perkara paling best kalau nak raya adalah anyam ketupat...
bila pegang daun ketupat tuh.. terasa sgt-sgt nak raya..
tapi hari ini.. diri ini anyam ketupat reben jek dulu..
deco untuk stesen..

cian kan diri ini..
setiap tahun perlu belajar ketupat hiasan atau ketupat bawang..
berkali-kali belajar..
berkali-kali jugak lupa.. huhuhuh
kerana my expertise hanyalah ketupat pasar atau ketupat yg biasa tuh...
berapa bnyk nak anyam ketupat pasar ni pun boleh..
tapi ketupat bawang ni mcm leceh sikit.. pening eden...

setiap tahun, selepas kepergian arwah ayah..
papa dak chomel la yg jadi mangsa untuk ngajar buat ketupat bawang ni...
tahun ini.. dek kerana kesibukan diri ini yg melampau..
papa dak chomel volenteer nak anyamkan..
baik kan papa dak chomel ini..

bila dah gantung.. tup tup tak cukup la pulak..
mean kena la anyam lagik.. sebagai tambahan..
tapi mcm segan plak nak suh papa dak chomel anyamkan lagik..
jadi diri ini ambil keputusan untuk anyam sendiri..
oleh kerana dah terlupa cara nak anyam ketupat bawang ni...
bermula la proses pembelajaran sendiri...
tertunggang terbalik diri ini dibuat dek reben hijau n kuning ini..
dekat 20 minit gak.. pusing sana.. masuk sini.. tak berjaya..
tapi selepas hampir lunyai reben pertama.. akhirnya diri ini berjaya..
dan meneruskan menganyam beberapa ketul lagik untuk digantung...

lihat la gambo dibawah... itu la hasilnya.. comel kan?? huhuuh



gambo 1 : sebelum
gambo 2 : tak jadi.. jd ketupat pasar plak
gambo 3 : yg baru sahaja berjaya
gambo 4 : sudah siap...

Sunday, 21 September 2008

ramadhan ke-21

hari ini adalah hari yg ke-21 kita semua berpuasa..
terlalu cepat rasanya waktu berlalu..
belum puasa rasanya diri ini menikmati keindahan bulan ramadhan ini..
dan diri ini terlalu mengimpikan..
sama seperti impian setiap manusia yg berpuasa..
iaitu menemui malam Lailatul Qadar..
semoga diri ini cukup bertuah untuk menemuinya..
sama-sama la kita berdoa.. aminn

Tuesday, 16 September 2008

"adek, jgn diet lagik.."

ari ini letih sangat..
dr stesen.. pusing taman u cari barang..
nak wat hamper hari raya...
sempat singgah rumah meluruskan pinggang setengah jam...

mujur tak terlelap.. lihat jam kat tgn dah kul 6 ptg..
berebut mandi dan solat..
then terus sarung t-shirt tuk ghadis (errr body fit sikit)
malas nak iron uniform punya pasal..
dan bergegas turun ke bawah..

jumpa mak di dapur n salam..
"sowie mak.. tak berbuka dirumah.. dah lambat"
lepas cium pipi.. jln keluar..
mak hantar ke gate..

sewaktu nak masuk keta.. mak suh berenti..
dipusingnya anak ghadis dier..
mcm model diri ini rasa..
"adek, jgn diet lagik la.." mak
"nape mak?" adek
"nanti kurus sgt plak.. tak cantik.. biar ada isi sikit" mak
"blum cukup kurus ni.. sikit lagik ye" adek
mak hanya geleng kepala n tersenyum..
diri ini pun senyum.. cium pipi sekali lagik.. masuk kereta n lambai mak...

alahai ibuku.. tunggu adek turun 2-3 kilo lagik eh..
adek janji ianya tak akan bahayakan diri ini..
dan semoga berat tidak naik selepas bulan puasa ini...
dan semoga dapat menahan nafsu makan sewaktu raya.. hahahha

penghargaan dr Shino san..



dengan rasa bersyukur.. dan berbesar hati..
saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Shino..

errr.. mcm dalam Anugerah Bintang popular plak..

zreettt.. cancel..

here goes..
thanx to Shino san..
untuk penghargaan yg julung kali diri ini terima..
sangat-sangat teruja dapat award ni..
terasa mcm dlm iklan Loreal pun ada..
"kerana dirimu begitu berharga..."
huhuhu..
anyway.. Shino.. u're da best.. yuhuu...

Saturday, 13 September 2008

berita utama - 3 ditahan ISA

selamat pagi semua..

hari ini di dada akhbar Utusan Malaysia terpampang wajah 3 org yg telah ditahan ISA..
dan salah seorang daripadanya adalah blogger..

ini boleh dijadikan teladan kepada kita rakyat Malaysia..
terutama kita semua penulis blog...

jika dilihat..
mungkin ada yg tidak bersetuju dgn penahan Raja Petra...
beliau hanya penulis blog..
(walaupun diri ini tidak pernah baca cara penulisannya.. dgr kata.. tulisannya telah menghina agama... sila betulkan jika salah..)
ada pro n con dalam penahan beliau..
kebanyakan kamu tentu protes kerana sebagai blogger kita boleh menulis apa sahaja..
dan sebagai rakyat Malaysia..
kita berhak bersuara n menyampaikan pendapat...
tetapi jika telah membabitkan isu-isu sensitif seperti agama n politik..
itu tidak patut dibiarkan..
kerana bimbang boleh mengkucar-kacirkan keadaan yg sudah sedia kacau...
tapi biar la mereka yg diberi kuasa yg membuat keputusan...

jadi kawan-kawan...
sentiasa la berhati-hati dalam penulisan kalian..
kerana negara kita ini punya undang-undang...
bukan takut atau apa..
tapi adalah lebih baik hidup gembira tanpa diganggu...
tidak ditahan n disoal..
hanya kerana penulisan kita..
betul tak???

Friday, 12 September 2008

comel kan mereka...



gambo ini di'send' oleh sahabat dari Sabah...

comel kan mereka.. aduhai.. bijak lagik..

teringat kat hamster pemberian arwah ayah..
comel, gebu n lincah..
tapi mereka dah tiada.. sudah kembali pada pencipta...
walau begitu.. diri ini tetap sayang n rindu mereka..

Thursday, 11 September 2008

11 sept 2008 - da 7 years

sedar tak sedar..
hari ini dah masuk tahun ke-7 tragedi 11 sept..
baru beberapa hari lepas diri ini menonton ASTRO..
pertama kali menonton cerita World Trade Centre lakonan Nicholas Cage...
sedih.. terharu.. semua perasaan ada sewaktu menonton..

walaupun pelbagai andaian dan spekulasi dibuat atas tragedi ini..
serta kekuatan takdir Allah itu melebihi segalanya..
namun masih terselit kekesalan dan kesedihan dalam diri ini..
bagaimana tragedi sebegini buruk boleh berlaku..

ya.. memang benar.. semua telah ditentukan..
tetapi jika manusia berfikiran waras..
serta memiliki kesedaran tentang hak kehidupan manusia..
tentu ini semua boleh dielakkan..
mungkin..
tetapi kita perlu berbalik kepada qada' dan qadar Allah..
dan dgn itu.... kita harus menerimanya...

kepada mereka yg kehilangan org-org tersayang dlm tragedi itu...
hanya kesabaran yg mampu memberi kekuatan...
maka.. terus lah bersabar...

my heart really give out for you guys...

Monday, 8 September 2008

skali kena TAGGED daa..

TAG ini bertema "Marilah kita merapatkan silaturrahim dibulan Ramadhan"

the rule how to tag :-
Copy gambar kat bawah ni..
post kat blog kalian...
cari mangsa seramai 5 org..
tinggalkan pesanan...



ini adalah kali pertama diri ini di TAG..
memang tak paham aper benda ni..
tapi ikut jek la instruction yg Shino dah bg..
andai tersilap harap betulkan yer...

sempena bulan mulia ini..
mari la kita bersama-sama mengeratkan lagi perhubungan kita dgn Allah;
manusia dan alam sekeliling...
cintai bulan Ramadhan kali ini seperti ianya adalah ramadhan terakhir buat kita..
semoga ianya menjadi Ramadhan paling bererti...
paling berseri... yg akan menerangi kegelapan hati kita.. aminn

dan mangsa tag seterusnya adalah ;

1. Princess liyana
2. Annaheim
3. [ eclipse ]
4. Mr Ayares

oleh kerana mereka yg lain mempunyai schedule yg melampau...
untuk meluangkan masa mengupdate blog..
serta tidak akan sempat nak TAG mereka yg lain..
hanya 4 mangsa sahaja mampu diri ini bariskan...
(ingat nak letak nama Shino... tapi tak leh plak kan..)

so.. seperti jugak kata Shino...

"Sila jalankan tanggungjawab anda.. huhuhu"

Sunday, 7 September 2008

bukan teman yg baik...

malam ini.. kali kedua diri ini melukakan hati seorang teman...
berkotak tisu mengelap airmata pun masih belum rasa puas..
selagi maaf belum diterima..
mungkin begini lebih baik..
tak akan ada kali ketiga diri ini melukakannya...

selama ini, diri ini rasa bisa jadi teman yg baik..
ternyata semua itu sekadar pemikiran songsang..
palsu.. tipu belaka..
ternyata.. dengan rasminya..
diri ini bukanlah teman yg baik..

kepada kamu.. seandainya kamu terbaca coretan ini..
ku pohon berjuta maaf..
tidak perlu dimaafkan..
cukup sekadar kamu tahu betapa diri ini menyesal..

kepada kamu yg lain..
jauhkan dirimu...
jgn rapat..
kerana diri ini tidak mahu dan tidak ingin...
melukakan kalian..

Saturday, 30 August 2008

baby J masuk wad...

aduhai.. cian sungguh dgn baby J kesayangan..
3 hari tinggal di 'wad' dekat tmn u ni...
kesakitan yg teramat sangat.. hampir kronik..

huhuhu.. mesti ada antara kamu yg pelik kan..
sapa la baby J ni..
baby J adalah kereta Kancil pemberian arwah ayah...
sewaktu besday ke-21..
yg dah berusia 6 tahun..
yg teramat disayangi..
yg tidak akan pernah ditukar ganti...

3 hari lalu.. tetiba dia meragam..
bawak ke klinik..
tup tup kena operation..
kena buat full overhaul..
kuar enjin n all.. aduii...
terlalu bnyk yg perlu dibaiki..
maklum la.. dah 6 tahun usia.. tapi tak pernah overhaul..
yg dibuat hanya service berkala.. dan itu pun sudah berbulan lama..

kini, baby J sudah pulih...
sudah keluar wad n bertambah gagah..
semalam cubaan pertama dibuat...
di jalan skudai yg berhalaju 90km/j..
minyak ditekan melebihi had..
dan ternyata baby J bertambah hebat..
dah takde nak tersekat-sekat..
itu la kali pertama dalam tahun ini, baby J melebihi had halaju..
mujur tiada speeed trap.. huhuhu.. kalau tidak haru...

dan diri ini terasa puas..
walaupun kena keluarkan wang simpanan...
tunggu la dirimu berusia 7 tahun...
akan diri ini lengkapkan mu dengan sempurna..
sesempurna yg diri ini mampu..
kecuali ada yg mahu sponsor..
tentu kamu akan tampil hebat bergaya..

so.. ada sesiapa yg nak tolong sponsor.. hahahaha