Sunday, 12 October 2008

Entri Raya (ER) : kuih raya

kalau dah namanya hari raya...
tentu kurang meriah kalau takde kuih raya..
kerana bila tiba hari raya sahaja..
baru la masing-masing sibuk nak buat @ beli kuih raya...
untuk dihidangkan pada tetamu pada hari raya..
(baper bnyk raya daa..)

ok ok.. sama la juga dgn diri ini..
tahun ni.. walaupun sibuk memanjang..
sgt teruja bila kakak sepupu ngan mak nak wat kuih raya...
jadi minggu ketiga puasa.. akak sepupu dtg ke rumah..
bermula la agenda membuat kuih tiram...
sgt suka kuih ini.. sedap tau..
kalau dulu masa kecik².. arwah ayah selalu buat..
special untuk anak manja dier ni.. huhuhu
jadi tahun ni anak manja ini kena la buat sendiri...

kat bawah ni gambo pembuatan kuih tiram.. huhuh




dan ada juga kuih wajib setiap kali raya..
resepi arwah ayah jugak..
kuih cornflakes madu..
yg ni paling paberet antara yg paberet.. huhuh...
banyak dapat request tau...
cuma tak larat jek nak buat... (alasan org malas ni.. hik hik hik)

enjoy da pict...



dan 3 hari sebelum raya.. satu hari satu malam tak tido..
buat 6 kek.. 2 marble.. 2 kek cekelat.. 2 kek kukus...
pergh.. dah rasa umah tu mcm bakery plak..
saper yg masuk dr pintu depan mesti terbau harumnya..
hahaha.. ini la entri perasan namanya.. huhuhu..
tapi aunty sebelah umah pun cakap kek marble tu sedap tau..
tapi tak tau la tang mana yg sedap..
padahal 1st time buat.. rupa kek pun ntah hape-hape..
layan jek la.. hahahha

ni gambo kek marble yg kena puji tu.. huhuhuh

19 comments:

loader rentals said...

yeah! its much better,

excavator parts said...

help me.

loader said...

when will you go online?

mini track loader said...

its good to know about it? where did you get that information?

deere excavator said...

i think you add more info about it.

loader operator said...

ok. I found an information here that i want to look for.

filanastasia said...

loader rentals, excavator parts, loader, mini track loader, deere excavator, loader operator : errr.. who's this?? i'm knda didn't understand what happened here.. care to explain?? tq

i-chimera said...

saya peminat almon london secara major.. tak kira raya ke tak raya..minat sgt almon london... agaknya sebab ada darh ondon dalm badan saya ni kot... heheh, almon london ada lagi tak???

tu sape tu yg dok menagrut kat atas tu??

filanastasia said...

i-chimera : wah.. kamu suka almond london?? saya punya pun tinggal satu balang kecil shj yg mak saya simpankan... yg len dah 'selamat' dah.. huhuh.. nak share?? kena la dtg beraya.. huhuhu

pst.. thanx singgah blog saya.. ermm ntah ler.. manusia mana yg dok merapu tuh.. hurm...

S h i n O said...

ntri pasal kek ke..? huhu

[ Eclipse ] said...

cantek dan comel lalu bercaya wow sakit mata ah tgok haha

annaheim said...

yg atas tuh spam kot?
bestnye conflake tuh...dah lame x makan...huhu~!
kek marble nmpk cam best jer...hehe...:)

Princess Liyana said...

uhuhu..kakkkkkk...sedapye kuih2 itu...alaahai..nak g rayalah..tak smpt lg nak braya kat umah kawan2 kat jb;P

filanastasia said...

shino : sowie tak dapat nak bg shino rasa kek ari tuh..

pst.. ntri kek tak jiwang kan??? huhuhu.. nak try elak jd jiwang ni.. takut bosan plak nanti.. hik hik hik..

[ eclipse ] : 1st time try la nad.. ntah ape-ape jek tuh.. main suka-suka letak warna.. hahahah.. biar meriah...

annaheim : cornflakes madu itu memang sgt sedap.. sekali ngadap boleh abis satu balang.. huhuu...

pst.. marble tu dapat pujian tau.. hahaha

princess liyana : ermm kalau nak makan kek meh aa dtg beraya.. bgtau akak.. nanti i freshbake bg yana rasa.. huhuh

Princess Liyana said...

wah2...freshbake?huhu btol ke?nak chocolate cake la gitu..yg mantapp punyer..leh?;)ahaks!

filanastasia said...

princess liyana : btul la yang.. tapi takde la mantap mana.. sebab ayares n shino kata tak best kalau baked.. depa suka kukus.. lembut jek.. huhuh.. yg akak reti buat baked oven.. bgtau la bila nak dtg ek.. huhuhu

Letting the time pass me by said...

Thanks for dropping by at Inspirasi Aliff..

Jangan lupa baca posting terbaru...

http://inspirasi-aliff.blogspot.com/

Riezal said...

hmm aku suka kuih mula2 tu.. korang panggil kuih tiram eh.. blah utara tak silap kami panggil kuih kapal terbang.. dia ranggup2 ada gula tu kan..? or yang ni yang lain..?

filanastasia said...

letting the time pass me by my pleasure.. thanx untuk kamu juga..

riezal : kuih yg sama.. sedapkan.. kalau dlm family.. kami panggil kuih 'lidah jin'... huhuhu

terima kasih singgah blog..